What our Dalmatinka gave us?

What our Dalmatinka gave us?
Factory and Spinning Mill
10/11/2017 – 10/1/2018
Gallery Sikirica, Sinj

What our Dalmatinka gave us?
Factory and Spinning Mill

Tvornica i predionica konca Dalmatinka od svog osnutka 1951. do početka 90-ih godina činila je osnovu privrednog i industrijskog života u gradu Sinju. Raspadom SFRJ gubi veliki dio tržišta te nakon tranzicijskih procesa, privatizacije i stečaja, smanjivanjem zaposlenih i povećavajući gubitke, 2009. godine se zatvara.
Najveći dio sjećanja na Dalmatinku posreduje se preko osobnih arhiva i sjećanja bivših radnika, od kojih zadnje generacije pamte i ona ružna, tranzicijske probleme, otkaze i špekulacije.
Mlađe generacije rođene krajem osamdesetih i početkom devedesetih nisu dobile priliku zapošljavanja u tim tvornicama i poduzećima, a time ni sliku rada u prozivodnim pogonima – osim preko roditelja ili crnih novinskih naslova. Proizvodnja dobara je zamijenjena uslužnom ekonomijom u kojoj danas radi najveći broj radnika na području grada Sinja.

Izložba “Što je nama naša Dalmatinka dala?” kao cilj postavlja upoznavanje publike s kulturnom i industrijskom baštinom na primjeru tvornice Dalmatinka, načina na koji je utjecala na razvoj grada, bila dio života građana grada Sinja i važan dio kolektivne memorije.