Time Robbers – reloaded

Group exhibition
12/7/2018 – 18/9/2018
Curators: Jasminka Babić, Leila Topić
Museum of Contemporary Art, Zagreb

Artists: Christian Boltanski, Rino Efendić, Lawrence English, Željko Kipke, Ivan Kožarić, Siniša Labrović, Toni Meštrović, Neli Ružić, Mladen Stilinović, Dario Šolman, Marino Tartaglia, Ulay, Gorki Žuvela

Vjerojatno jedno od najzanimljivijih pitanja koje si čovjek postavlja jest: „Što je to vrijeme?“ Je li posrijedi ono što se događa kada se ništa drugo ne događa, kako se pita kvantni fizičar Richard Feynman, teče li nepovratno naprijed, ako da, prema čemu? Može li vrijeme usporiti i bismo li to uopće primijetili? Zbog bezbrojnih pitanja o prirodi vremena, izložba “Kradljivci vremena – reloaded” problemski je fokus ograničila samo na nekoliko umjetnica i umjetnika koji se različito pozicioniraju kada razmišljaju o vremenu.
Skupna izložba “Kradljivci vremena” okuplja hrvatske i međunarodne umjetnike medijski i generacijski različitih izričaja, te poziva na drugačiji doživljaj i osjećanje pojma vremena. Kroz raznovrsne radove može se pratiti svojevrsna evolucija, promjene poimanja, ali i različite percepcije vremena. Izbor izloženih radova kontekstualizira zbirke Galerije umjetnina u Splitu i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, s radovima pozvanih autora. Izložba je nastavak projekta Kradljivci vremena održanog 2016. splitskoj Galeriji umjetnina.
Na zatvaranju izložbe, 18. 9. 2018, Irena Boćkai i Roko Nakić, polaznici Programa za izvedbene umjetnosti (PAP) u klasi Vilima Matule, izvest će kratke performanse.